www.optochtverzekering.nl – Een initiatief van Bokhorst Verzekeringen

– Carnaval
Wij verzekeren al vele jaren diverse carnavalsverenigingen door het hele land en ondersteunen de organisatie van de carnavalsoptocht met de volgende onderdelen:

WA-dekking voor de praalwagens die meerijden in de optocht.
Evenementendekking voor overige aansprakelijkheid, ongevallen, dekking voor gehuurde zaken en kostendekking bij annulering, etc.
Aansprakelijkheid voor bestuursleden (Bestuurdersaansprakelijkheid).

Carnaval 2026 vindt plaats van zaterdag 14 februari t/m dinsdag 17 februari. De viering begint vaak al op de vrijdag ervoor en duurt tot en met Vastenavond (dinsdagavond). Woensdag 18 februari 2026 is Aswoensdag, het begin van de vastentijd.

Evaluatie 2025 en het vervolg: Na de succesvolle introductie van onze collectieve praalwagenverzekering in 2025 gaan we met alle partners overleggen hoe we het product nog verder kunnen verbeteren voor 2026. Zo willen we onderzoeken of het mogelijk is om deelnemers aan verschillende optochten/collectieven in één keer te laten aanmelden. Daarnaast bekijken we hoe we de keuring kunnen vereenvoudigen, terwijl we de kwaliteit en onafhankelijkheid blijven waarborgen. Verder zijn er nog diverse andere aandachtspunten naar voren gekomen die we gaan oppakken. Heb je zelf een opmerking of suggestie? Mail deze dan naar: carnaval@bokhorstverzekeringen.nl

– Bloemencorso’s

Naast carnavalsoptochten verzekeren wij ook bloemencorso’s. Deze kleurrijke optochten, waarbij praalwagens rijkelijk versierd zijn met bloemen, trekken jaarlijks duizenden bezoekers. Ze benadrukken de rijke traditie en gemeenschapszin die deze evenementen met zich meebrengen. Zo verzekeren wij o.a. het Corso van Sint Jansklooster. Bekend van tv via: Corsokoorts in Sint Jansklooster / zie externe link naar; Home – Corso Sint Jansklooster.

– Oranjeverenigingen & Nationale Festiviteiten

Wij bieden verzekeringen voor optochten en festiviteiten door het hele land, waaronder de evenementen van Oranjeverenigingen. Dit betreft vooral optochten rond Koningsdag (27 april), Bevrijdingsdag (5 mei) en andere nationale herdenkingen. Voor dit jaar 2025 komen de aanvragen binnen en zijn er veel regio’s die met elkaar onze vrijheid gaan vieren.

Maatwerk verzekerd
Wij leveren maatwerk en houden wel van een uitdaging. Neem gerust contact met ons op, dan stellen we samen de perfecte verzekering op!

Overzicht van de optochten die wij verzekeren: 

✅ Paasoptochten en processies
✅ Sinterklaasintochten
✅ Koningsdagoptochten
✅ Kermisoptochten
✅ Historische of thematische optochten
✅ Folklore-optochten
✅ Muzikale optochten
✅ Oldtimer- en legervoertuigenoptochten
✅ Sportieve en thematische optochten
✅ Dorps- en streekoptochten

Wij zetten ons in voor het behoud van het cultureel erfgoed Carnaval

Samen met FEN Nederland en vele andere betrokken partijen werken wij aan het behoud van carnaval als cultureel erfgoed. Door passende verzekeringsoplossingen te bieden voor optochten tijdens carnaval en corso’s, dragen we bij aan het voortbestaan van deze prachtige tradities en unieke volksfeesten.

Veiligheid staat daarbij uiteraard centraal. We doen er alles aan om ongevallen te voorkomen en misstanden te beperken. Tegelijkertijd vinden we het belangrijk om een balans te bewaren. Het streven naar absolute veiligheid mag niet leiden tot overdreven restricties, verboden of uitsluitingen bij incidenten.

Wij geloven dat het mogelijk is om samen veilige en controleerbare optochten te organiseren, met voldoende ruimte voor creativiteit en eigen inbreng. Daarbij zorgen we voor heldere grenzen: duidelijke afspraken over wat wel en niet is toegestaan. Zo blijven deze feestelijke tradities niet alleen behouden, maar ook toegankelijk en inspirerend voor iedereen!

Mart Stijvers en Marnix Bokhorst
Wij helpen je graag. Vraag een offerte aan of neem contact op:

📞 020 – 436 0 436
📧 carnaval@bokhorstverzekeringen.nl

 

Carnavalsoptochten nu ook voor meer dan 20 personen

Een dekking van praalwagens tot 20 personen per optocht is makkelijk te verzekeren, maar sommige verenigingen willen meer dan 20 personen meenemen op de praal/corso wagen. Hier hebben wij een oplossing voor.

Evenement / optocht

Neem je deel aan een optocht of ben je de organisator? Zorg voor de juiste dekkingen zodat dat deel van je bord is.

Carnavalsverzekeringen: een feest zonder risico’s

Tijdens carnaval kan er van alles mis gaan: van klungelige dansmoves tot onverwachte confettikanonnen. Met een adviseur die er verstand van heeft kan je de juiste risico’s indekken met gunstige premie en flexibele voorwaarden in Nederland & Europa.

Praalwagen & verzekering

Nog even dan gaat het grote feest beginnen. Om het feest zonder ongevallen te laten verlopen, hebben wij de belangrijkste informatie op een rijtje gezet.

We hebben de veel gestelde vragen verzameld in onze FAQ;

Deelname aan een optocht, mag dat?

Het deelnemen met een motorvoertuig aan een optocht of evenement is in bijna alle gevallen standaard uitgesloten. Daarom is het noodzakelijk dat je zelf een WA-verzekering voor je praalwagen (het trekkende voertuig) afsluit. Ook als je een motorvoertuig leent, moet je zorgen voor de juiste dekking. Leen je zelf het voertuig uit? Wees er dan van overtuigd dat dit ook is geregeld! Overleg met de huidige verzekeraar over de mogelijkheden. Via ons kan je de juiste dekking krijgen, dan weet je zeker dat het goed is geregeld.

Met welk type praalwagen kan ik deelnemen aan de carnavalsoptocht?

Om te kunnen deelnemen aan een optocht, onderscheiden we drie typen praalwagens in onze collectieve verzekering voor optochten;

1. Zelfrijdende praalwagen (zonder kenteken)

Bijvoorbeeld een SRV-wagen met opgeheven kenteken of een praalwagen opgebouwd op een autochassis.

Zelfrijdende praalwagens zijn wagens die zonder een trekkend of duwend voertuig kunnen rijden in de optocht. Deze voertuigen hebben normaliter geen kenteken.

Eisen aan zelfrijdende praalwagens:

  • Maximale lengte: 12 meter
  • Maximale hoogte: 7 meter (gemeten vanaf de bodemplaat van de creatie)
  • Maximale breedte: 4,50 meter
  • Breedte op het hoogste punt (7 meter): maximaal 55% van de bodembreedte (bij een bodem van 4,50 meter is de top maximaal 2,50 meter)
  • Minimale bodemvrije ruimte: 0,20 meter
  • Wielen zijn zoveel mogelijk afgeschermd
  • Bij open ruimte tussen de wielen wordt een fietsenvanger of vergelijkbare constructie geplaatst

2. Voortgetrokken praalwagen (op een aanhanger)

Een niet-aangedreven praalwagen die wordt voortgetrokken of geduwd door bijvoorbeeld een tractor. De combinatie bestaat uit één trekkend voertuig en één praalwagen. Combinaties van meerdere getrokken wagens achter één voertuig zijn niet toegestaan.

Eisen aan voortgetrokken praalwagens:

  • Maximale lengte: 18,75 meter (inclusief trekkend voertuig)
  • Maximale hoogte: 6 meter
  • Minimale bodemvrije ruimte: 0,30 meter
  • Breedte op het hoogste punt (6 meter): maximaal 55% van de bodembreedte (bij een bodem van 4,50 meter is de top maximaal 2,50 meter)
  • Maximale breedte: niet meer dan 1,5 meter breder dan het trekkende voertuig
  • Trekkend voertuig heeft een geldige APK of een ondertekend keuringsdocument voor punten 1 t/m 3
  • Voortgetrokken praalwagen is gekeurd op punten 4 t/m 9 van het keuringsdocument

3. Uitgebouwde auto met kenteken

Bijvoorbeeld een begrensde auto met een kunstwerk erop. Denk aan een limousine waarop papier-maché of polyester is aangebracht.

Eisen aan uitgebouwde auto’s:

  • Maximale lengte: 9 meter
  • Maximale hoogte: 4 meter
  • Zwaartepunt dusdanig gepositioneerd dat de wagen bij een klapband niet kan kantelen
  • Maximumaantal personen: 11 (vanaf 8 personen is rijbewijs D1 verplicht)
  • Auto heeft een geldige APK of een ondertekend keuringsdocument
  • Auto ouder dan 15 jaar én aangemeld voor de evenementenregeling van de Belastingdienst moet alsnog een keuringsdocument hebben

Algemene eisen voor alle typen praalwagens:

  • De bestuurder heeft een geldig rijbewijs voor het voertuig (en eventuele aanhanger)
  • Minimaal één volwassene per drie kinderen onder de 14 jaar
  • Personen op de wagen zitten op een zitplaats met rugleuning of staan op een staplaats met een handgreep en omheining van minstens 120 cm hoog
  • Niet meer personen op de wagen dan het aantal zit- en staplaatsen
  • Geen opstappen of afstappen van rijdende wagens tijdens de optocht
  • Wagens hebben werkende verlichting zoals een aanhanger
  • Wagens zijn verplaatsbaar via een sleepoog en trekstang
  • Minimaal één goedgekeurde brandblusser van 3 kg aanwezig

De organisatie kan aanvullende eisen stellen:

  • Bewegende objecten mogen buiten de maximale afmetingen komen, mits ze veilig teruggebracht kunnen worden binnen de afmetingen
  • Zwaartepunt buiten de maximale afmetingen moet zo zijn berekend dat de wagen niet kantelt
  • Zelfrijdende en trekkende voertuigen hebben een geldige APK of een keuringsdocument van Bokhorst Verzekeringen. Zonder APK moet controle binnen 150 dagen voor de optocht plaatsvinden.

Vrijstelling:

  • Trekkende voertuigen jonger dan 5 jaar zijn vrijgesteld van een keuringsdocument
Ben jij lid van de F.E.N. Nederland?

Ben je lid? Dan kunnen wij je exclusieve kortingen geven voor F.E.N. leden. Zo hebben we een collectief contract voor de bestuurdersaansprakelijkheid waarin je kan deelnemen.

Kan ik mijn tractor (of ander voertuig) uitlenen voor een corso of carnavalsoptocht?

Leen je jaarlijks je tractor of een ander trekkend voertuig (auto, shovel, gazonmaaier, etc.) uit aan een carnavalsvereniging?

Er zijn 3 opties
1) Verzeker het voertuig via ons en we tekenen dat direct aan op jouw polis. Zo heb je in één klap alles geregeld voor de aansprakelijkheid en kun je met een gerust hart je spullen uitlenen.

2) Vraag de organisatie om een optochtverzekering bij ons af te sluiten met als deelnemend voertuig uiteraard je voertuig.

3) Vraag je huidige verzekeraar naar de mogelijkheden die ze hebben om een clausule of aantekening toe te voegen aan de polis zodat het meerijden is verzekerd. (denk eraan dat een telefonische toezegging niet voldoende is)

Leen NOOIT je voertuig uit zonder jezelf ervan te overtuigen dat er een passende verzekering is geregeld. Ook als het voertuig is uitgeleend is het nog steeds jouw voertuig en jouw verantwoordelijkheid, ook bij schade!

 

Wat voor risico's loop ik als organisator van een optocht nog meer?

De zakelijke aansprakelijkheid is tegenwoordig aanzienlijk uitgebreid. Als (mede)bestuurder moet je er zeker van zijn dat je niets te verwijten valt, zelfs niet als er onverwachts iets misgaat. Het is daarom belangrijk om goed verzekerd te zijn.

Wij bieden maatwerkoplossingen voor alle soorten verenigingen en stichtingen, inclusief carnavalsverenigingen. Bestuursleden, zoals penningmeesters of voorzitters, kunnen contact met ons opnemen om de mogelijkheden te bespreken.

Daarnaast hebben we speciale verzekeringen voor evenementen en aansprakelijkheid. Bel ons om samen jouw situatie door te nemen en een passende dekking te vinden.

Ook voor voertuigen en optochten hebben wij verzekeringsoplossingen op maat. Vraag direct een offerte aan, en wij zorgen dat alles voor jouw organisatie goed geregeld is

Kan ik mijn praalwagen verzekeren ook voor meer dan 20 personen?

Ja, dit kan! Met onze nieuwe collectieve mogelijkheid kunnen wij een verzekering afsluiten voor de organisatie van de optocht.

De organisatie geeft de deelnemende partijen door die voldoen aan de eisen en kunnen meedoen met het collectief!

Naast de algemene eisen, zoals het niet op- en afstappen tijdens het rijden, is er wel vereist dat er 1 volwassenen per 3 kinderen onder de 14 jaar op de wagen is.

Kan mijn optocht meedoen aan de collectieve verzekering?

Dit hangt af van de deelnemende praalwagens. De voertuigen moeten in het voertuigverzekeringsreglement vallen. Een praalwagen van bijvoorbeeld 30 meter lang is helaas niet meer van deze tijd en kunnen wij niet in het collectief verzekeren.

Vul het offerteformulier in en ontdek of de huidige voertuigafmetingen voor jullie optocht binnen het reglement vallen!

Wat zijn de veiligheidseisen voor personen / opzittende van de praalwagens?
  • Er mogen niet meer personen op de praalwagen dan het van tevoren bepaald aantal zit- en staanplaatsen.
  • Een zitplaats moet een rugleuning hebben en een staanplaats moet een omheining van minimaal 1,20 meter hebben en per staanplaats ook een handgreep.
  • Het op- en afstappen tijdens het rijden is onder geen enkele mogelijkheid toegestaan.